Category: Ismeretterjesztő

Sivatagi patkánykenguru, kihalt faj

hozzászólás

Category:Érdekes | Ismeretterjesztő

sivatagi patkanykenguru

A sivatagi patkánykenguru (Caloprymnus campestris) az emlősök osztályának Diprotodontia rendjébe és a patkánykenguru-félék (Potoroidae) csalájába tartozó kihalt faj. A nem egyetlen faja volt.
Ausztrália területén volt honos. A természetes élőhelye száraz, sivatagos térségben volt. 1935 óta nem látták a faj egyetlen egyedét sem.
Mérete megegyezett egy macskáéval.
Rovarokkal táplálkozott.

Elképesztő szürreális felhők a világban

hozzászólás

Category:Ismeretterjesztő | Tájképek

elkepsztofelhokennyi24_600x351

Elképesztő szürreális felhők a világban

hozzászólás

Category:Ismeretterjesztő | Tájképek

elkepsztofelhokennyi14_600x397

Sivatagi bandikut, kihalt faj

hozzászólás

Category:Érdekes | Ismeretterjesztő

sivatagi bandikut

Az első példányok, Alice Springs környékéről 1897-ben lettek leírva.
Élt Dél-Ausztráliában, az Északi területen és Nyugat-Ausztrália középső részén az 1930-as évekig. Nem ellenőrzött jelentések szerint a Tanami-sivatagban, és Broome illetve Port Hedland között is élt.
Testhossza 18-25 centiméter, körülbelül 10 centiméteres farokkal. Fülei hosszúak, félig hegyesek. Színe narancssárga ellentétben a szokásos barnával. Hátsó lába szőrös.
Étrendje nem teljesen ismert, ám hangyákat, bogarak lárváit és termeszeket is evett.
Kipusztulását valószínűleg az élőhelyének elvesztése okozta. Jelen állás szerint 1943 és 1960 között halt ki.

Fehér cápa

hozzászólás

Category:Állatságok | Érdekes | Ismeretterjesztő

feher capa

A legmagasabban fejlett húsevő cápák közé tartozik. A nagy fehér cápa a legnagyobb, ragadozó életmódot folytató hal és a földön őt tekintik az emberre nézve legveszélyesebb cápafajnak is.
A fehér cápa előfordul a Földközi-tengerben, valamint az Adriai-tengerben és a Vörös-tengerben. Az Indiai-óceánban a Csendes-óceánban az Atlanti-óceánban a Mexikói-öbölben a Tasman-tengerben a Korall-tengerben partközelben található meg. Az Ohotszki-tengerben is. Japán valamit Hongkong partjainál is előfordul. Elvétve megtalálható az Északi-tengerben, és Izland hidegebb vizeiben is. Lehetetlen meghatározni számukat mivel álladóan mozgásban vannak.
Testmérete változó, a leggyakrabban 3-4 méter hosszúságú példányokkal találkozhat az ember, de akad köztük 6-7 méteres is. Testtömege elérheti a 2500 kilogrammot is. A faj nőstényei nagyobbra nőnek a hímeknél. Az eddigi leghoszabb fehércápa 7,5 méter volt.
Egyértelműen felismerhető arányos testéről, magas hátúszójáról, és nagy, holdsarló alakú farokúszójáról. Háti része sötétebb árnyalatú, általában szürkés, míg alsó, hasi része fehér. Innen kapta nevét.
Az állat magányos és állandóan mozgásban van. Tápláléka szinte valamennyi halfaj és meleg vérű állat (fókák, delfinek, kisebb cetfélék, valamint tengeri madarak, esetleg dögök is), amelyet zsákmányolhat.

Lagos, Portugália

hozzászólás

Category:Ismeretterjesztő | Tájképek

LagosPortugal

Banán, kanál, fogpiszka és a kész a…

hozzászólás

Category:Érdekes | Ismeretterjesztő | Kreatív | Pfff

bananalkotasok

….banánszobor :)

Probléma javítva :)

hozzászólás

Category:Érdekes | Fail | Humoros | Ismeretterjesztő | Kínos | Kreatív | Pfff

javitottak

Fathom Five Nemzeti Tengeri Park, Kanada

hozzászólás

Category:Ismeretterjesztő | Tájképek

fathom-five-national-parks-canada

A parkot 1987-ben alapították, területe 112 km².
Célja, a hajóroncsok, világítótornyok és az édesvízi ökoszisztémák megőrzése.

Dodó, egy kihalt madár

hozzászólás

Category:Érdekes | Ismeretterjesztő

dodo

A dodógalamb az ember által kipusztított állatfajok jelképévé vált.
Az Indiai-óceán területén lévő Mauritius szigetén élt.
A dodók viszonylag nagyméretű, röpképtelen galambfélék voltak: a magasságuk kb. 1 méter, a tömegük pedig 20-25 kg körül lehetett. Nagy fejük, erőteljes csőrük, csökevényes szárnyaik, vaskos lábaik és zsíros fartájékuk volt.

www.kutyasulivac.hu